FAQ

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over deelname aan zowel de regio- als de KNHS kampioenschappen. Het betreft hier een uitleg of verduidelijking van de bepalingen zoals opgenomen in de kampioenschapsreglementen en/of het vraagprogramma. We adviseren je dan ook de kampioenschapsreglementen en het vraagprogramma van het betreffende kampioenschap goed door te lezen zodat je goed op de hoogte bent van alle bepalingen. 

 • Kampioenschappen mag je alléén maar rijden in de hoogste klasse waarin / het hoogste niveau waarop jullie als combinatie, het desbetreffende seizoen zijn gestart. Is een combinatie na 1 oktober bijvoorbeeld in de klassen L1 en L2 gestart dan mag je de kampioenschappen alléén in de klasse L2 rijden. Dit is de hoogste klasse waarin is uitgekomen

 • Is een combinatie bijvoorbeeld L springen en één keer M gestart na 1 oktober (het maakt hierbij niet uit of de start telt winstpunten, of deze HC was of zelfs foutief) dan mag de combinatie tijdens kampioenschappen alléén uitkomen in de klasse M. Wanneer je als combinatie foutief bent gestart in de klasse M en je niet startgerechtigd bent in deze klasse dan geldt ook dat je geen kampioenschappen meer mag rijden in de klasse L. Je bent immers op een hoger niveau uitgekomen in het betreffende seizoen.  

 • Uitzondering op deze regel is dat combinaties die 1.40 springen zijn gestart we mogen starten in het ZZ-kampioenschap. Combinaties die Internationaal 1.45m zijn gestart in het desbetreffende seizoen mogen niet in het ZZ-kampioenschap meedoen. Combinaties die in het verleden (dus niet alleen het desbetreffende seizoen) in het 1.50m zijn gestart mogen niet meer aan de KNHS kampioenschappen meedoen.
 • In iedere regio kunnen selecties voor de regiokampioenschappen op een andere manier plaatsvinden. De regio kan hierin veel zelf bepalen. Zo kan een regio ook bepalen met hoeveel paarden je als ruiter mag deelnemen aan de regiokampioenschappen. Kijk hiervoor in het vraagprogramma van je regio. Wat wel gelijk is voor alle regio’s is de bepaling in het kampioenschapsreglement dat je niet mag deelnemen in bepaalde combinaties van klassen. Voor dressuur geldt dat je als ruiter met verschillende paarden/ pony’s niet mag deelnemen in de volgende combinaties van klassen;
 • L1 en Z1 of hoger
 • L2 en Z2 of hoger
 • M1 en ZZ-licht

Voor het springen geldt dat je als ruiter met meerdere paarden/pony’s niet mag deelnemen in de volgende combinaties van klassen;

 • B en Z/ZZ
 • L en ZZ

Je zult dus voor de regiokampioenschappen een keuze moeten maken in welke klasse je uit wilt komen tijdens de regiokampioenschappen. Tijdens de KNHS - kampioenschappen kun je deelnemen aan maximaal twee rubrieken per discipline.

Ruiters die deelnemen aan de kampioenschappen vanaf de klasse ZZ-Zwaar alsook deelnemers aan de kampioenschappen voor Children, Junioren en Young Riders mogen tijdens de kampioenschappen t/m de klasse ZZ-Licht deelnemen aan maximaal  twee kampioenschapsrubrieken per discipline en tijdens de kampioenschappen vanaf de klasse ZZ-Zwaar deelnemen aan maximaal twee kampioenschapsrubrieken per discipline.

 • Combinaties die uitkomen in Children rubrieken zijn startgerechtigd in de klasse Z1 (of hoger wanneer zij daarin ook regulier uitkomen) tijdens Regio- en KNHS Kampioenschappen.
 • Combinaties die uitkomen in Junioren rubrieken zijn startgerechtigd in de klasse Z2 (of hoger wanneer zij daarin ook regulier uitkomen) tijdens Regio- en KNHS kampioenschappen
 • Combinaties die uitkomen in Young Riders rubrieken zijn startgerechtigd in de klasse ZZ-Licht (of hoger wanneer zij daarin ook regulier uitkomen) tijdens Regio- en KNHS kampioenschappen tijdens Regio- en KNHS kampioenschappen.

Nee dit is niet toegestaan. Wanneer je in een hogere klasse bent gestart in het desbetreffende seizoen ook al was dit HC of zelfs foutief dan vervalt je startgerechtigdheid voor de Regiokampioenschappen in de lagere klasse. Na de regiokampioenschappen mag je wel promoveren zonder je startgerechtigdheid voor het KNHS-kampioenschap in de lagere klasse te verliezen.

Wanneer je verplicht moest degraderen dan moet je tijdens Regio- en KNHS kampioenschappen uitkomen in de klasse waarnaar je gedegradeerd bent.

Wanneer je verplicht moest degraderen, dan moet je tijdens regio- en KNHS-kampioenschappen uitkomen in de klasse waarnaar je gedegradeerd bent.

Wanneer je tijdens wedstrijden uitkomt in de klasse/rubrieken 1.40m dan ben je tijdens regio- en/of KNHS kampioenschappen startgerechtigd in de klasse ZZ. Ben je (internationaal) 1.45m gestart in het desbetreffende seizoen dan mag je niet meer in de klasse ZZ mee doen. Als een combinatie in het verleden 1.50m of hoger heeft gesprongen dan mag deze combinatie niet meer meedoen aan de Hippiade.

Dat is inderdaad toegestaan. Op Regio- en/ of KNHS-kampioenschappen mag een pony door maximaal twee deelnemers in dezelfde discipline worden gestart. Het maximum aantal toegestane starts opgenomen in het Algemeen Wedstrijdreglement artikel 40 lid 3 a en b blijft daarbij wel gelden. Het is toegestaan dat een pony bij zowel de paarden als bij de pony’s in dezelfde discipline uitkomt op kampioenschappen mits dit met een andere deelnemer is.

Bij de paarden is het niet toegestaan om met twee verschillende ruiters in dezelfde discipline deel te nemen aan de kampioenschappen.

Ja dat mag. Je moet in de hoogste klasse starten waarin jullie als combinatie in het lopende seizoen zijn gestart.

De laatste wedstrijd die je rijdt voor de Regiokampioenschappen mag je de punten vol rijden en dan blijf je nog startgerechtigd in de klasse waarin je bent geselecteerd voor de Regiokampioenschappen.

Voorbeeld: Je bent L1+29 en je moet nog 1 selectie wedstrijd rijden. Tijdens deze wedstrijd rij je je punten vol L1+30. (het maakt niet uit of hier 1 winstpunt behaald wordt of 6 winstpunten 2 proeven). Je mag dan niet meer voor winstpunten starten op een andere wedstrijd voor de regiokampioenschappen. Je bent dan nog wel startgerechtigd in de klasse waarin je bent geselecteerd. Wil je nu toch nog graag starten op een wedstrijd dan moet er HC gestart worden, zodra je hoger start of voor winstpunten start dan vervalt je startgerechtigdheid in de klasse L1.

Een combinatie die in het verleden is gestart in de klasse 1.50m is niet startgerechtigd tijdens de KNHS Kampioenschappen. Deze combinatie zal deel moeten nemen aan het NK springen.

Een combinatie kan alleen deelnemen aan de Regiokampioenschappen in de regio waar de combinatie op 1 april (outdoorseizoen) of 1 oktober (indoorseizoen) middels het lidmaatschap van de vereniging waarvoor de combinatie op wedstrijden uitkomt onder valt. Na aanvraag bij de desbetreffende KNHS Regio kan de Regio besluiten om van deze regel af te wijken.

Reserves kunnen tot 48 uur van tevoren telefonisch worden opgeroepen. 

Dat is pas nodig nadat je bent opgeroepen om te mogen starten.